Niby już po Świętach i wiele z Was nie ma ochoty na nic słodkiego, ale słuchajcie nic bardziej mylnego. Przepis, z którym do Was przybywam jest dobry na każdą okazję, a najlepszy bez okazji. Słodkie rurki to smak mojego dzieciństwa. Zabierałam się do ich zrobienia w sumie od kilku lat. I pewnie dalej kończyłoby się na zamiarach, gdyby nie mój tata, który odnalazł w czeluściach swojej kuchni foremki, konieczne do ich przygotowania. Wtedy długo nie trzeba było mnie namawiać. Na drugi dzień cała partia (60 sztuk) już czekała na naszprycowanie kremem.
Składniki na ciasto:
• pół kilograma mąki
• 25 dag masła
• 25 kwaśnej śmietany
• szczypta soli
Składniki na krem:
• 3 szklanki mleka
• pół szklanki cukru
• paczka cukru waniliowego
• 1 jajko
• 4 żółtka
• 40 g skrobi ziemniaczanej
• 20 g mąki pszennej
• 350 g masła
Składniki na ciasto umieścić w misie, szybko zagnieść na gładkie ciasto i dobrze schłodzić. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy bardzo cienko, a następnie kroimy na paseczki o szerokości 1,5 cm. Foremki na rurki smarujemy masłem i nawijamy na nie paski (od strony węższej do szerszej). Wierzch rurek obtaczamy w cukrze. Pieczemy na dużej blasze wyłożonej papierem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 16 minut. Przestudzić.
Przygotowujemy krem. Gotujemy dwie szklanki mleka, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka blendujemy z jajkiem, żółtkami, skrobią i mąką i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń, często mieszając. Jeśli chcecie oszczędzić sobie czasu, możecie skorzystać z gotowej mieszanki na budyń. Powstałą masę studzimy, aż do całkowitego wystygnięcia.
W misie miksera umieszczamy masło i ewentualnie dodatkowy cukier jeśli wolicie słodszy krem. Ucieramy, dodając po trochu budyń. Tak powstały krem maślano-budyniowy schładzamy, a następnie wypełniamy nim wcześniej przygotowane rurki.
Smacznego!
16 komentarze
yummy!
OdpowiedzUsuńwww.bstylevoyage.blogspot.com
Mniam, mniam - pychotki !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/
pyszności! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko miała taką foremkę... :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOoo, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) Jak wyglądają takie foremki do rurek?
OdpowiedzUsuńTo takie metalowe stożki, puste w środku.
Usuńwyglądają mega apetycznie ;) cięzko im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
O tak, takie foremki to skarb :) Coś o tym wiem - często w domu robię takie rurki z kremem, chociaż ja zawsze robiłam ciasto bez obtaczania w cukrze. Ale te wyglądają nieziemsko - akurat mnie naszła ochota, żeby znowu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko kochałam te rurki :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne! Idę stąd, bo chętnie bym je "schrupała" a staram się ograniczać słodycze! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam je i też często zdarza mi się piec. :)
OdpowiedzUsuńSuper, wyglądają naprawdę pysznie :) Chyba też kupię te foremki ;)
OdpowiedzUsuń