Torciki z kremem i malinowym musem

11 kwietnia 2015
Wczoraj były moje urodziny. To już 24, choć wiele z Was zapewne tyle by mi nie dało. I bardzo dobrze bo ja sama również nie. Duchem będę zawsze młoda - tak czuję! Nie będę Wam jednak pokazywała jak wyglądałam podczas mojego wielkiego dnia, bo z trudem zmusiłam się do wstania z łóżka. Mam natomiast przepis, mały poprawiacz humoru - działa nawet na umykające lata!


Składniki na biszkopt:
• 4 jajka
• 120 g cukru
• 100 g mąki krupczatki (może być również pszenna)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:
• 1 budyń śmietankowy / waniliowy
• 3 łyżki mąki
• 0,5 l mleka
• 6 łyżek cukru
• 125 g masła (lub mniej, w zależności jak intensywny smak budyniu chcemy uzyskać)

* dodatkowo maliny lub inne świeże owoce

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości (możecie użyć mniejszej ilości cukru). Dodajemy do nich proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Powstałą pianę dodajemy delikatnie do masy z żółtek. Całość przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na blat i ściągamy z niego papier do pieczenia. Przy pomocy szklanki wycinamy kółeczka.

Przygotowujemy krem. Budyń wraz z mąką wsypujemy do szklanki wypełnionej do połowy mlekiem. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko będzie już gorące wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do powstania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy budyń będzie już zimny dodajemy stopniowo masło i miksujemy na gładki krem.

Nasze biszkoptowe okręgi przekładamy kremem (jeśli chcecie biszkopt możecie nasączyć ulubionym likierem lub sokiem z cytryny lekko rozcieńczonym z wodą). Szczyt wieży dekorujemy malinowym musem (maliny gotujemy wraz z 1-2 łyżeczkami cukru aż do rozgotowania, odcedzamy lub nie z pestek) lub świeżymi owocami.
Smacznego!


10 komentarze