Składniki na babkę:
• 1 szklanka mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka suchego maku
• 4 jajka
• 200 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
Składniki na lukier:
• sok z połowy cytryny
• 3/4 szklanki cukru pudru
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz masło, które wcześniej musimy roztopić i przestudzić. Całość miksujemy na gładką masę. Gdy nasze ciasto jest już gotowe dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy, tak aby białka się nie złamały. Gdy całość się połączy dodajemy szklankę maku i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z połowy cytryny, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Całość mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Po wystudzeniu ciasta dekorujemy je lukrem oraz otartą skórką z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!
6 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńbluzy z nadrukiem sklep internetowy modne bluzy młodzieżowe bluzy damskie i męske
jeja! jaka cudna ;-)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie piekę babki na święta. Twoja wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńMoże za rok namówię mamę i zrobimy taką :)
Mój Blog - klik!
Świetnie wygląda, na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na wyprzedaż mojej szafy: http://www.vinted.pl/members/341054-faustynablog/ubrania :)
jeju ja uwielbiam babki! <3
OdpowiedzUsuń