Babka makowa z lukrem cytrynowym

03 kwietnia 2015
Być może większość z Was ma już za sobą wszystkie świąteczne przygotowania i wypieki. Ja właśnie kończę moje dzisiejsze kuchenne posiedzenie i spieszę by podać Wam wspaniały i prosty przepis na babkę makową. Jeśli macie plan by jeszcze coś upiec koniecznie wypróbujcie ten szybki przepis.

Składniki na babkę:
• 1 szklanka mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka suchego maku
• 4 jajka
• 200 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego

Składniki na lukier:
• sok z połowy cytryny
• 3/4 szklanki cukru pudru

Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz masło, które wcześniej musimy roztopić i przestudzić. Całość miksujemy na gładką masę. Gdy nasze ciasto jest już gotowe dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy, tak aby białka się nie złamały. Gdy całość się połączy dodajemy szklankę maku i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z połowy cytryny, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Całość mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Po wystudzeniu ciasta dekorujemy je lukrem oraz otartą skórką z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!


6 komentarze

  1. Ja nigdy nie piekę babki na święta. Twoja wygląda pysznie !
    Może za rok namówię mamę i zrobimy taką :)

    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, na pewno tak też smakuje :)
    Zapraszam na wyprzedaż mojej szafy: http://www.vinted.pl/members/341054-faustynablog/ubrania :)

    OdpowiedzUsuń