Szybkie ciasto czekoladowe

07 stycznia 2015
Różowa tortownica od Bake in wypełniona po brzegi czekoladowym ciastem z malinami. Czy istnieje lepszy poprawiacz humoru? 

Składniki:
• szklanka cukru pudru
• 350 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 225 g miękkiego masła
• 4 jajka
• tabliczka czekolady
• 4 łyżki mleka
• mąka ziemniaczana
• maliny (mogą być mrożone)


Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy trzy łyżki kakao oraz cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy również masło, które dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz płynną czekoladę. Ucieramy składniki na gładką masę, dolewając cztery łyżki mleka. Całość przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy. Przyszedł czas na maliny!
Maliny obtaczamy w mące ziemniaczanej, a następnie wciskamy w ciasto. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




7 komentarze

  1. Kocham wszystko co jest związane z czekoladą. Twój wypiek zapowiada się bardzo ciekawie :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Zocha

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nam smaka narobiłaś!

    Koniecznie musimy spróbować zrobić podobne;)
    Zapraszamy Cię do udziału w naszej zdrowej akcji, szczególy na naszym blogu.

    Serdecznie pozdrawiamy Łukasz i Piotr z Chouette Fashion

    OdpowiedzUsuń
  3. oj chciałabym jechać teraz do Ciebie na kawę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O Boże, tak bardzo chcę to zjeść! Jutro robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi ochoty na słodkie, a miałam się tego wystrzegać przez 40 dni :(

    OdpowiedzUsuń