Dziś Sylwester, a Wy nie wiecie co podać swoim gościom lub zaserwować sobie na ten długi wieczór? Przychodzę Wam z pomocą i pomysłami zarówno na coś słodkiego jak i słonego. Ale, żeby nie było, że macie stać długie godziny przy garach, dzisiejsze przepisy są bardzo szybkie w przygotowaniu. No to zaczynamy!
Biszkoptowe lizaki czyli cake pops na patykach
Składniki:
• 180 g biszkoptów (możecie również wykorzystać ciasto babkowe, czekoladowe itp.)
• 50 g serka mascarpone
• 50 g nutelli
• tabliczka mlecznej czekolady (lub białej czy deserowej jeśli wolicie)
• łyżka oleju
• kolorowe posypki, wiórki kokosowe
• patyczki do szaszłyków lub lodów
Biszkopty łamiemy na kawałeczki. Ja pomogłam sobie blenderem i niedokładnie je zmiksowałam. Do ciasta dokładamy mascarpone i nutelle - mieszamy. Z uzyskanej masy lepimy kuleczki. Z takiej ilości składników powinno wyjść około 20 lizaków. Przygotowane kulki wstawiamy na godzinę do zamrażarki. My w tym czasie możemy np. pomalować paznokcie na wieczór.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę wraz z łyżką oleju. Kulki nabijamy na patyczki. Uwaga! Patyczki maczamy w czekoladzie, a następnie wbijamy mniej więcej do połowy kulki. Jeśli wbijecie za daleko ciastko będzie zjeżdżało z patyczka. Odstawiamy do schłodzenia na około 15 minut. Po tym czasie cake pops zanurzamy w czekoladzie i dekorujemy w dowolny sposób. Ja użyłam kolorowych posypek, cukrowych perełek oraz pokruszonych płatków kokosa.
Fartuszek w muffiny pochodzi z www.bakein.pl :)
Quesadilla czyli szybka tortilla z serem i dodatkami
Składniki:
• 4 placki tortilli
• dużą pierś z kurczaka
• pół awokado
• ulubione przyprawy do kurczaka (ja użyłam: soli morskiej, pieprzu, odrobiny carry i czosnku)
• 1/4 główki sałaty lodowej
• około pół szklanki tartego sera
• łyżka majonezu
• kilka pomidorków koktajlowych
Qusadilla kojarzy mi się z ekspresową pizzą, nie ma przy niej aż tyle pracy, a na pewno będzie Wam smakować.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku, a następnie podsmażamy. Avokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Liście sałaty dzielimy na mniejsze części, a pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Kurczaka przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, starty ser oraz łyżkę majonezu. Wszystko razem mieszamy. Na placku tortilli nakładamy farsz i przykrywamy go drugim. Naszą quesadillę możemy zapiekać w piekarniku przez 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni. Możemy również wykorzystać patelnie zwykłą lub grillową. Podpiekamy placek z farszem 2-3 minuty, a następnie przy pomocy talerza przekładamy na drugą stronę. Zsuwamy quesadillę z patelni na talerz i dzielimy na części (jak pizzę). Jeśli macie ochotę posypcie danie serem z wierzchu i zapieczcie, również będzie pyszna :). (Na zdjęciach przekąska jeszcze przed pieczeniem, ponieważ zabieram ją ze sobą na imprezę.)
W prosty sposób możecie również ten przepis zmodyfikować i zamiast prostego placka możecie zrobić np. koreczki z tortilli i podawać zarówno na ciepło jak zimno. Farsz możecie wykorzystać ten sam. Nakładacie go na placek tortilli rolujecie (tak jak sushi). Kroimy całość na kawałki, spinamy wszystko wykałaczkami i serwujemy. Smacznego!
8 komentarze
Mmm lizaki wyglądają pysznie ! :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, dopiero zaczynam, www.avi-fashion.blogspot.com
Super przepisy. :)
OdpowiedzUsuńcloudsareblack.blogspot.com
Super pomysły, ja na szczęście idę na sylwestra do restauracji więc nic mnie nie obchodzi:)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku !
te lizaki wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńjejku jakie te lizaki muszą być smaaaczne!
OdpowiedzUsuńhttp://coeursdefoxes.blogspot.com/
♥
ale ładny wpis przygotowałaś :) super zdjęcia! :))
OdpowiedzUsuńChociaż na sylwestra nie wykorzystałam, to na pewno kiedyś wypróbuję jak mnie najdą nagli goście :) Super to wygląda, smakuje pewnie też.
OdpowiedzUsuńps. Masz przeuroczy fartuszek ^^
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń