Domowa przyprawa do piernika

05 grudnia 2014
Jaka jest różnica pomiędzy gotową przyprawą piernikową, a tą którą przyrządzimy samodzielnie? Ogromna! Po pierwsze nie do końca wiemy co w takiej gotowej mieszance się znajduje. Czasami jest to mąka, a najczęściej aromaty, które nierzadko są sztuczne. Po drugie nie poznamy prawdziwego aromatu przyprawy jeśli w kilka minut nie zrobimy jej samemu. Przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy, że w moździerzu utłuczemy ziarna i wymieszamy. Oczywiście możecie użyć również blendera co dodatkowo skróci czas pracy. 

Składniki:
• 30 g kory cynamonu
• 10 g suszonego imbiru
• 5 g gałki muszkatołowej
• 5 g ziaren ziela angielskiego
• 5 g całych goździków
• 5 g ziaren wyłuskanych z kardamonu
• 1 gwiazdka anyżu
• 1 g pieprzu w ziarnach

Przyprawę przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiamy w ciemne miejsce - dzięki czemu długo nie straci swojego aromatu. Polecam używać do świątecznych wypieków! A już niebawem przepis na pierniczki, na bazie tej właśnie przyprawy.


10 komentarze

  1. Nie miałam pojęcia, że można wykonać ją samodzielnie... :) Podsunę ją jednak babci :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można! :D A w dodatku jest bardzo szybka w przygotowaniu :)

      Usuń
  2. Wow, serio? :) Sama spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mato jak samemu coś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze , strasznie ciekawy przepis ! tylko ja niestety nie lubię piernika , ale może zrobię dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczyłaś mnie tym postem! przepis można powiedzieć banalny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis banalny, ale różnica już w samym aromacie jest ogromna! :)

      Usuń
  6. W tym okresie przedświątecznym podpowiedź wprost nie do odrzucenia:-)Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny post, lubie takie, zwlaszcza teraz przed swietami :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń