Jaka jest różnica pomiędzy gotową przyprawą piernikową, a tą którą przyrządzimy samodzielnie? Ogromna! Po pierwsze nie do końca wiemy co w takiej gotowej mieszance się znajduje. Czasami jest to mąka, a najczęściej aromaty, które nierzadko są sztuczne. Po drugie nie poznamy prawdziwego aromatu przyprawy jeśli w kilka minut nie zrobimy jej samemu. Przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy, że w moździerzu utłuczemy ziarna i wymieszamy. Oczywiście możecie użyć również blendera co dodatkowo skróci czas pracy.
Składniki:
• 30 g kory cynamonu
• 10 g suszonego imbiru
• 5 g gałki muszkatołowej
• 5 g ziaren ziela angielskiego
• 5 g całych goździków
• 5 g ziaren wyłuskanych z kardamonu
• 1 gwiazdka anyżu
• 1 g pieprzu w ziarnach
Przyprawę przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiamy w ciemne miejsce - dzięki czemu długo nie straci swojego aromatu. Polecam używać do świątecznych wypieków! A już niebawem przepis na pierniczki, na bazie tej właśnie przyprawy.
10 komentarze
Nie miałam pojęcia, że można wykonać ją samodzielnie... :) Podsunę ją jednak babci :P
OdpowiedzUsuńMożna! :D A w dodatku jest bardzo szybka w przygotowaniu :)
Usuńdomowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWow, serio? :) Sama spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie mato jak samemu coś zrobić:)
OdpowiedzUsuńkurcze , strasznie ciekawy przepis ! tylko ja niestety nie lubię piernika , ale może zrobię dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym postem! przepis można powiedzieć banalny ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis banalny, ale różnica już w samym aromacie jest ogromna! :)
UsuńW tym okresie przedświątecznym podpowiedź wprost nie do odrzucenia:-)Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńswietny post, lubie takie, zwlaszcza teraz przed swietami :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)