Sezon truskawkowy praktycznie za nami, jednak do dzisiejszego przepisu można wykorzystać również inne owoce sezonowe. Mile widziane są jagody czy porzeczki. Gwarantuje Wam, że mocno owocowe muffiny zawsze świetnie smakują, a i pracy przy nich jest niewiele.
Składniki na 12 muffin:
• 225g mąki pszennej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 jaja,
• 50g roztopionego masła,
• szklanka mleka,
• pół szklanki cukru (lub do smaku),
• 12 truskawek (po jednej do każdej muffiny).
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wsypujemy do naczynia i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy jaja, masło oraz mleko. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę do muffin wykładamy papilotkami. Do każdej komory nakładamy porcję ciasta i umieszczamy w niej truskawkę. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego :)
11 komentarze
jakie śliczne - tylko truskawki bym zamieniła na coś innego :P
OdpowiedzUsuńŚmiało można je zastąpić innymi owocami :)
UsuńPrzejadły mi się truskawki i jak zobaczyłam je to od razu dziwny odruch. Dobrze, że może je zastąpić czym innym, np dżemem porzeczkowym.. :))
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest bardzo uniwersalne, nawet kawałki czekolady się sprawdzą :)
UsuńNarobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńjuż jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zocha :)
Wprost uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany ;)
OdpowiedzUsuńmniam ale pyszności <3
OdpowiedzUsuńale robisz smak ;( apetyczne!! ;)
OdpowiedzUsuń